ARCHI-CLE

千石の家 レスタウロ__室伏次郎/スタジオ・アルテック House in Sengoku__Jiro Murofushi/studio ARTEC

協力 / 住宅遺産トラスト

1983年竣工、親子2世代の2世帯住居である。当時の近隣環境は樹木に囲まれた大きな個人邸が立ち並ぶ閑静な住宅地の風情であった。しかし少し広範に目を向ければ、それらが大型の集合住宅に建て替わりつつありいささか過密な都市住宅群に変わりゆくことが予想される状況にあった。
長年に渡りこの地に住み続けてこられた親世帯は老齢期に差し掛かり、建て替えに当たり従前の通り木造平屋の庭と繋がりを持った水平方向広がりのある空間を志向されていた。一方上階に住まう子世帯は夫妻ともにアート オリエンテッドな職業柄から立体的でダイナミックに展開する多様な空間を志向されていた。
計画は壁構造という構面の上下共通する配置を要する条件をクリアーしつつ上記の空間的志向の違いを可能にする空間構成を発見することが課題であった。
過密になりつつある環境から守られた内部空間の確保、2つの異なる志向性を統合する重層した空間という課題に向けて2枚の壁による仮面のように虚構性をもったファサードの裏に展開される個別の空間という方法をとった。
街に向かってファサードとなる壁、敷地内のアプローチに面する壁はいずれも内部空間の機能性を写した開口部としてではなく、ある種の無表情を装った規則的開口部となっている。
時を経て2008年に家族構成の変化に伴い1階の住居を改装し高齢者介護しつつ住まう2世代住居とした。同時に上階は子世帯が営むギャラリーとして改装した(公開される映像はこの改装された空間の記録である)。
これまでの25年間に周辺環境は当初予測の通り大型個人邸はすっかり集合住宅に建替わり、直近周辺住宅群だけが取り残された様相を呈している。
2世代住居及びギャラリーへの改装は、生活の設えを剥ぎ取って原型の壁の空間を顕にする発掘作業のように構想され、原型を大事にしつつ新たな機能を加えてゆく「レスタウロ」として行われた。            

室伏次郎/スタジオ・アルテック
(2009年、日本建築家協会25年賞を受賞) 

構造担当 / 森勇建築構造設計事務所
竣工日 / 第1期:1983年(施工:田中建設) 第2期:2008年ギャラリーにレスタウロ(施工:岩本組)
構造・構法 / RC造
規模 / 地上3階建
敷地面積 / 420.68㎡
建築面積 / 196.14㎡
延床面積 / 334.65㎡

 

Cooperation / Heritage Houses Trust

Completed in 1983, this is a two-family residence for households of two generations living together. Back then, the neighbourhood was a quiet residential area with large private homes surrounded by trees. But then again, if one took a good look, you could expect that these residences will be soon replaced by large apartment buildings, turning the area into one full of urban housing complexes.
In the course of rebuilding, the parental generation, who had lived on the grounds for many years, wished for a wooden one-storied home connected to a garden, a horizontally expansive space same as prior. On the contrary, being art-oriented by profession, both husband and wife of the 2nd generation household living on the upper floor, desired a three-dimensional and dynamic space.
The challenge was to find a spatial configuration that would enable the realisation of the above mentioned different aims while still meeting the requirements of the bearing wall structure, which requires a common arrangement of the upper and lower floor. The chosen method was to create two walls acting as a façade, behind which separate spaces unfold. This way, an internal space protected from an increasingly dense surrounding was secured while creating a layered structure which merges the two different ideas.
Both walls, one forming a façade towards the city and the other facing towards the internal structure, do not provide openings that reflect the functionality of the interior space, but rather regular openings in the guise of some kind of expressionlessness.
Time passed, and in 2008, due to a change in the family structure, the ground floor was renovated so that both generations now lived together and the elderly could be taken care of. At the same time, the upper floor was converted into a gallery run by the younger couple (the recordings published are the ones of this renovated space).
Over the past 25 years, as predicted, the surrounding environment has changed from large private residences to apartment complexes.
The renovation of the house into a two-generation residence and gallery tears off the living arrangements to reveal the original space between the walls, and was carried out as a “Restauro”, which adds new functions while valuing the original construction.

Jiro Murofushi/studio ARTEC
(received the JIA 25 Year Award in 2009)

Structural Engineer / Mori Isamu architect and structural design office
Year / 1st Phase: 1983 (construction: Tanaka Construction) 2nd Phase: 2008 Restauro to a gallery (construction: Iwamoto Group)
Main Structure and Construction / RC
Size / 3-storey above ground
Building area / 420.68㎡
Building scale / 196.14㎡
Total floor area / 334.65㎡

 

PAGE TOP