ARCHI-CLE

8.5 House_DOG/齋藤隆太郎 8.5 House_DOG / Ryutaro Saito

このプロジェクトは、広重が歩き描いた東海道沿いに建つ、画家と妻、幼児と夫の母が3世代で暮らす狭小アトリエ付き住宅(87.23㎡)の計画である。自身の作品を飾る大きな展示壁を、敷地対角線に最大長確保して街に発信するという考えから設計が始まり、その展示壁で居住エリアとアトリエを分けることとした。そして大磯(8番目の宿場)と小田原(9番目の宿場)の間に位置する二宮町にアトリエを開き、施主自ら東海道五十三次の隙間を紡いでもらうことがテーマとなっている。アトリエはただ絵を飾るための場所ではなく、ショップや寄合所として使ったり、時に製作・生活シーンを曝け出し、8.5ハウスを現代的かつ社会実験的に街に開く。またオマージュの意も込めて、敷地北側の東海道に日が差すよう壁を兼ねた傾斜屋根とすることで、彫塑的な建築形態が現れつつも、街への圧迫感を軽減している。そして急勾配の傾斜屋根と平面対角線の展示壁が掛け合わされることで、立体図形的に「広い・狭い」「高い・低い」のたすき掛け空間が生まれる。日常生活の中にあえてスケール錯誤を発生させて身体性を揺さぶることで、画家にとっては想起の家となり、家族にとっては味わい深く住みこなす家となる。

構造担当 / 金田泰裕_yasuhiro kaneda STRUCTURE
竣工日 / 2019年
構造・構法 / 木造
規模 / 2階
敷地面積 / 123.31㎡
建築面積 / 55.95㎡
延床面積 / 87.23㎡

 

写真 / 高栄智史

This project is a small atelier-style house (87.23㎡) that will be built along the Tokaido Road that Hiroshige has walked and drawn. And this house is home to three generations of painter, his wife, infant and husband's mother. The design began with the idea of transmitting a large exhibition wall for decorating his work to the city with a maximum length on the diagonal of the site, and decided to separate the living area from the atelier with the exhibition wall. The theme is to open an atelier in Ninomiya-cho, located between Oiso (eighth post town) and Odawara (ninth post town), and to have the owner spin the fifty-three stations of the Tokaido. In addition, with a homage, the sloped roof that doubles as a wall on the Tokaido on the northern side of the site reduces the feeling of pressure on the city with showing a sculptural form. The steep sloping roof and the diagonal exhibition wall are crossed to create a three-dimensional figure of "wide / narrow" or "high / low" crossing space. By creating a scale error in daily life and shaking the feeling, this house will be a house of imagination for the painter, and a tasteful home for the family.

Structural Engineer / yasuhiro kaneda STRUCTURE
Year / 2019
Main Structure and Construction / W
Size / 2-story above the ground
Building area / 123.31m²
Building scale / 55.95m²
Total floor area / 87.23m²

 

PHOTO / Satoshi Takae

PAGE TOP